تاريخ : برچسب:, | 2:55 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

مقدمه :
افزایش روز افزون جمعیت و نیاز به فضاهای مسکونی، اداری، ورزشی، آموزشی و... امری عادی واجتناب ناپذیر میباشد.   در این راستا ساخت و سازها، عملیات ساختمانی که به صورت ساخت اولیه، مرمت، بازسازی موقت، بازسازی کامل بناها انجام میگیرد نیازمند علم و دانش فنی، مصالح استاندارد، اکیپ اجرائی ماهر و تخصص، آگاهی و شناخت بروز افراد شاغل در بخش ساختمان است.
با توجه به اینکه بتن، مصالح مناسبی برای امر ساخت و ساز بوده و اهمیت بسیار بالایی دارد. شرایط تولید، مواد اولیه، مواد ثانویه و مواد مضاف بتن و مهمتر از همه سیمان و جایگزین های مناسب برای آن در تولید بتن بایستی مورد مطالعه کاملاً علمی، فنی و مهندسی قرار گیرد، تا هم از نظر بهبود مشخصات بتن و افزایش مقاومت آن پیشرفت هایی حاصل شود، هم از نظر اقتصادی در هزینه ها صرفه جویی گردد    یکی از بهترین راهکارهای موجود، یافتن جایگزینهای مناسب برای سیمان مصرفی در بتن است و در این زمینه استفاده از منابع و مصالح طبیعی با حفظ محیط زیست و منابع ارزشمند کشور ایده بسیار کارآمد و پرثمری میباشد.

چنانچه تولید سیمان با شرایط فوق گامی در جهت پیشرفت جامعه بحساب می آید، استفاده و بکارگیری آگاهانه و بجا از آن  توسط مهندسین و افراد شاغل در بخش ساخت و ساز کشور نتایج مطلوب تری بدست می آورد.

سیمان پرتلند - مواد پوزولانی - بتن - مقاومت و دوام

سیمان پرتلند پوزولانی و ارزیابی واکنش زائی

سیمان پرتلند پوزولانی معمولی، مخلوطی است از حداقل 5 و حداکثر 15 درصد پوزولان طبیعی و دست کم 85 درصد کلینکر یا سیمان پرتلند با نرمی مشخص که در مجاورت آب به صورت جسم چسبنده‏ای در کارهای ساختمانی مصرف می‏گردد. این سیمان با نماد " پ پ " نشان داده میشود.

پوزولان یک ماده طبیعی یا مصنوعی حاوی سیلیس فعال یا سیلیس آلومیناتی است که به تنهایی ارزش چسبندگی ندارد، ولی بصورت پودر شده و درحضوررطوبت و در دمای معمولی با هیدراکسید کلسیم واکنش شیمیائی حاصل  کرده و ترکیباتی را که خواص چسبندگی دارد، بوجود می آورد. ماده پوزولانی بایستی بصورت آسیاب شده باشد تا درحضور آب با آهک، سیلیکاتهای کلسیم پایدار با خواص چسبندگی ایجاد کند.

برای جزییات بیشتر در ادامه مطلب مراجعه فرمایید.....

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

ادامه مطلب
تاريخ : برچسب:, | 2:50 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

موزائیک یکی از پر کاربردترین مصالح ساختمانی می باشد ولی متاسفانه در کشور ما هیچ گونه مطالعاتی وسیعی بر روی آن صورت نگرفته است و شما در هیچ کتابخانه ای نمی توانید مطلب زیادی در مورد آن پیدا کنین و  متاسفانه تنها در تعدادی از سایت های فارسی آن هم به صورت خیلی خلاصه و تنها در مورد موزاییک های تک لایه می توان مطالبی پیدا کرد.  لازم به ذکر است که موزائیک در اروپا و بخصوص آلمان و ایتالیا بسیار مورد استفاده می باشد و موزائیک های تک لایه ای نیز در آنجا برای اولین بار تولید شده و در کشور ما نیز تنها یک کارخانه در یزد به تولید این نوع موزائیک مشغول است.
تعریف:
موزائیک کف پوشی است متراکم ، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی و یا از طریق لرزش به دست می آورد و از ماسه ، سیمان ، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون وجود دارد.

به طور کلی موزائیک از دو سطح تشکیل شده است :

1)     لایه رویه و یا رنگ موزائیک :
این لایه که نقش موزائیک را تشکیل می دهد و در آن از پودر سنگ ، سیمان، آب و از ترکیبات دانه بندی شده و رنگی استفاده شده است .

2)     لایه زیرین یا نارین:
این لایه از موزائیک دارای ضخامت بیشتری نسب به لایه رویه می باشد نقش تحمل فشار را نیز بر عهده دارد. و مانند لایه رویه از سیمان ،آب و ماسه تشکیل شده است.

روشهای تولید موزائیک :

در این مورد اعمال فشار با استفاده از دستگاه پرس  باعث ایجاد تراکم در موزائیک می شود. که این فشار بسته به ابعاد و نوع سنگ دانه های به کار رفته متغییر می باشد. موزائیک هایی که از این طریق تولید می شوند حتما نیاز به ساب خوردن دارند.( دو قشری)
1 ) روش پرسی

2 )  روش ویبره ای

در این مورد اصلا فشاری وجود ندارد و عمل تراکم و یکنواخت سازی به کمک دستگاه  لرزاننده انجام می گیرد و معملا به علت داشتن سطحی صاف نیاز به ساب ندارد اما نوعی از موزائیک های ویبره ای هستند که در آنها سنگ تزیینی به کار رفته است و عمل سایش بر روی آنها انجام می گیرد.( تک قشری)

برای جزییات بیشتر در ادامه مطلب مراجعه کنید.....

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

ادامه مطلب
تاريخ : برچسب:, | 2:44 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

آجر از قدیمی ترین مصالح ساختمانی است که قدمت آن بنا به عقیده برخی از باستان شناسان به ده هزار سال پیش می رسد. در ایران بقایای کوره های سفال پزی و آجر پزی در شوش و سیلک کاشان که تاریخ آنها به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد پیدا شده است.
همچنین نشانه هایی از تولید و مصرف آجر در هندوستان به دست آمده که حاکی از سابقه شش هزار ساله آجر در آن کشور است وازه آجر بابلی و نام خشت هایی بوده که بر روی آنها منشورها  قوانین و نظایر آنها را می نوشتند گمان می رود نخستین بار از پخته شدن خاک دیواره ها و کف اجاق ها به پختن آجر پی  برده اند.  
کوره های آجر پزی ابتدایی بی گمان از مکان هایی تشکیل می شده که در آن لایه های هیزم و خشت متناوباً روی هم چیده می شده است.
فن استفاده از آجر از آسیای غربی به سوی غرب مصر و سپس به روم و به سمت شرق هندوستان و چین رفته است در سده چهارم اروپایی ها شروع به استفاده از آجر کردند ولی پس از مدتی از رونق افتاده و رواج مجدد از سده 12 میلادی بوده که ابتدا از ایتالیا شروع شد.
در ایران باستان ساختمان های بزرگ و زیبایی بنا شده اند که پاره ای از آنها هنوز پا بر جا هستند.
نظیر طاق کسری در غرب ایران قدیم، آرامگاه شاه اسماعیل سامانی در گنبد کاووس و مسجد اصفهان را که با آجر ساخته اند همچنینی پلها و سد های قدیمی مانند پل دختر  سد کبار در قم از جمله بناهای قدیمی می باشند.
 
انواع آجر در ایران قدیم
در ایران هر جا سنگ کم بوده و خاک خوب هم در دسترس بوده است آجر پزی و مصرف آجر معمول شده است اندازه آجر ایلامی   حدود 10×38×38 سانیتی متر بوده پختن و مصرف آجر در زمان ساسانیان گسترش یافته و در ساختمان های بزرگ مانند آتشکده ها به کار رفته است اندازه  آجر این دوره جدود 44×44×7 تا 8 بوده است و بعد های آن 20×20×3 تا4 سانتی متر کاهش یافت.
در فرش کردن کف ساختمان از آجر بزرگتری به نام ختایی به ابعاد 5×25×25 سانتی متر و یا بزرگتر از آن به نام نظامی در ابعاد 40×4×5 سانتی متر استفاده می شده است از انواع دیگر آجر در گذشته آجر قزاقی می باشد که پیش از جنگ جهانی اول روسها آن را تولید می کردند که ابعاد آن 5×10×20 بوده است آشنایی با آجر و مواد اولیه آن آجر نوعی سنگ مصنوعی است که از پختن خشت خام و دگرگونی آن بر اثر گرما به دست می آید خاک آجر مخلوطی است از خاک رس ماسه فلدسپات سنگ آهک سولفات ها سولفورها فسفات ها کانی های آهن منگنز منیزیم سدیم پتاسیم مواد آلی و...
مراحل ساخت آجر عبارتند از :
کندن و استخراج مواد خام
آماده سازی مواد اولیه
قالب گیری
خشک کردن
تخلیه و انبار کردن محصول

انواع کوره های آجر پزی
پس از خشک شدن خشت ها را در کوره می چینند طرز چیدن آنها طوری است که بین آنها فاصله وجود دارد تا گازهای داغ و شعله بتواند از لای آنها عبور کند کوره های آجر پزی سه نوع هستند:

کوره تنوره ای  هوفمان و تونلی
قابل ذکر است که کوره های تونلی مدرن ترین کوره های آجر پزی می باشند که در آنها سرامیک های ممتاز و صنعتی نیز می پزند ویزگی های آجر آجر خوب باید در برخورد با آجر دیگر صدای زنگ بدهد صدای زنگ نشانه سلامت توپری و مقاومت و کمی میزان جذب آب آن است آجر خوب باید در آتش سوزی مقاومت کند و خمیری و آب نشود رنگ آجر خوب باید یکنواخت باشد و همچنین باید یکنواخت و سطح آن بدون حفره باشد سختی آجر باید به اندازه ای باشد که با ناخن خط نیفتد.

استاندارد آجر در ایران
بنابر آخرین استاندارد ایران به تاریخ 7 خرداد 1357 در مورد آجرهای رسی آجرها به دو گروه دستی و ماشینی تقسیم بندی می شوند آجر های دستی خود به دو نوع فشاری و قزاقی سفید و آجر ماشینی نیز به توپر و سوزاخ دار گروه بندی شده اندمیزان جذب آب مطابق استاندارد ایران در آجرهای دستی حداکثر 20% در آجر های ماشینی 16% و حدلقل برای هر دو نوع آجر 8% تعیین شده است.

انواع آجر غیر رسی  و اشکال آن
آجر جوش آجر خاص در صنعت سفال پزی است که در کشورهای صنعتی دارای اهمیت ویزه ای است از این آجر برای نماسازی ساختمان ها فرش کف پیاده روها پوشش بدنه و کف آبروها و مجراهای فاضلاب و تونل ها و ساختن دودکش ها فرش کف کارخانه ها انبارهای کشاورزی و سالن های دامداری پرورش طیور استخر های صنعتی و جز اینها استفاده می شود.
انواع خاص آجر تولیدی در کشور های اروپایی آجر هایی در کشورهای صنعتی اروپاتولید می شوند که هنوز تولید آن در ایران مرسوم نشده است از آن جمله بلوک های تو خالی آتش بند برای نصب دور ستون ها به منظور جلوگیری از نفوذ آتش قطعات ویزه به شکل منحنی های کوز و کاس قطعات درپوش روی دیوار قطعاتی که از اجزا هستند مانند کلوک سرقد گوشه و جزاینها که هنوز در ایران تولید نمی شوند.  

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

تاريخ : برچسب:, | 2:42 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

همیشه زمانی که صحبت از سیمان می شود این سئوال مطرح است که سیمان چیست و چگونه اکسیر آبادانی دست یافته است و آن را به اشکال مختلف به کار می برد.
با اندکی مطالعه و تحقیق بر آن شدم تا علاوه بر تعریفی از این ماده، تقویم پیدایش و سیر تکامل فرمولهای مختلف آن را بیان کنم تا شاید در جهت بالا بردن سطح کمی و کیفی کادر فنی و مجرب صنایع سیمان کشور به کار آید و نکته مهمتر اینکه در فکر توسعه موارد مصرف این ماده اعجاب انگیز برآییم تا اجرای پروژه های کشاورزی، عمرانی، صنعتی و...  هر چه سریعتر با بهترین کیفیت به اجرا برسد.
سیمان چیست:
سیمان گردی است نرم، جاذب آب و اینکه قابلیت به هم چسباندن ذرات را به یکدیگر به وجود می آورد که در نتیجه جسم صلب و یکنواختی را پدید می آورد.  براین اساس سیمان ترکیبی است از اکسید کلسیم (آهک) با سایر اکسیدها نظیر اکسید آلومینیوم اکسید سیلیسم، اکسید آهن، اکسید منیزیم و اکسیدهای قلیایی که ترکیبی با آب را دارا می باشد و در مجاورت با هوا و همچنین در زیر آب به تدریج سخت می گردد و دارای مقاومت بالایی می شود به طوریکه در زمانی حدود  28  روز که در زیر آب باشد دارای مقاومتی حداقل  250  کیلو گرم بر سانتی مترمربع می گردد.

بنا به مطالعات پدید آمده قدمت استفاده از سیمان در رم قدم بوده است به طوریکه مخلوطی از خرده سنگ و آهک پخته درست می کردند و از ترکیب این مخلوط با آب، بتن حاصل گردیده است و از بتن بدست آمده در مراحل اجرایی کارهای ساختمانی استفاده می شده است

برای جزییات بیشتر در ادامه مطلب مراجعه فرمایید

 

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

ادامه مطلب
تاريخ : برچسب:, | 2:38 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

رطوبت همواره مهمترین عامل آسیب رسانی به ساختمانهای قدیمی و نوساز بوده است، چرا که آب بستر مناسبی برای انتقال میکرو ارگانیسم ها به قلب بنا می باشد جایی که می توانند براحتی ویرانی و انهدام به وجود آورند.  اما مواد مؤثری بر علیه این پوسیدگی و زوال وجود دارند.  البته هدف ما در معرفی این مواد صرفاًً نشان دادن راههای عملی برای جلوگیری از این زوال نمی باشد.  بلکه همچنین می خواهیم حس مسیولیت ارزشمندی برای حفظ بناها (قدیمی و جدید) ایجاد نماییم.  چراکه بناها یکی از بزرگترین تجلی های نیاز بشر به تداوم و پایداری میباشند.  همچنین هدف ما ایجاد حس مبارزه بر علیه زوال چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ فرهنگی می باشد.  منظوراز زوال مالی استهلاک ساختمانها بوده و استهلاک فرهنگی یعنی جایی که ما با غفلت خود اجازه میدهیم که بناهای تاریخ با ارزشمان در طول سالیان سال تخریب گردند.
در این راستا از بهترین مواد مورد استفاده برای مبارزه با این استهلاک ترکیبات سیلیکونی می باشند.  ترکیبات دافع آب پایه سیلیکونی بطور دقیق مهمترین محافظت را در برابر رطوبت و پوسیدگیهای ناشی از آن ایجاد نموده و این کار را به صورتی کاملاً طبیعی انجام میدهند.  دقیقاً مانند عمل پوست که به عرق بدن اجازه خروج میدهد.  ولی مانع از نفوذ آب به داخل بدن میگردد (عبور انتخابی).  سیلیکونها نیز به همین ترتیب مانع نفوذ آب باران می شوند و درعین حال به سطح اجازه تنفس میدهند.  یعنی ساختمان شبکه ای رزین سیلیکونی مانع از عبور جریان آب شده و درعین حال بخار آب را حبس ننموده و به آن اجازه خروج میدهد.  شیمیدانها سیلیکونها را به عنوان ترکیبات اورگانوسیلیکون طبقه بندی می نمایند.  موادی که هم ساختمان آلی و هم ساختمان معدنی دارند.  درترکیبات سیلیکونی دافع آب خاصیت معدنی بیشتر از خاصیت آلی شاخص می باشد.  در ساختمان این مواد گروههای متیل از زیرآیند (سطح پوشش داده شده) دورشده و مانند چتری عمل می کنند که مانع نفوذ آب میگردد.  گروههای پلی سیلوکان به سمت سطح پوشش داده شده جهت گیری می کنند.  این گروهها به سرعت برروی سطح پخش شده و با تشکیل شبکه سیلیکونی دافع آب بوده و در عین حال چسبندگی گرد و خاک به آنها کم میباشد.  همچنین به علت عدم وجود راهی برای عبور نمکهای مضر و قلیاها، امکان ایجاد شوره برروی سطح منتفی میگردد.  از دیگر مزایای ترکیبات سیلیکونی در صنایع ساختمانی این است که به علت کاهش جذب گرد و غبار، آلوده نمی گردند و نیز به دلیل عدم ایجاد محیط مرطوب، امکان رشد میکروارگانیسم ها وجود ندارد.  لذا خزه و...  نیز بر روی سطح بناها مشاهدهنمی گردد.  درصورتیکه در روش سنتی  که قیر و گونی میباشد، علاوه برصرف هزینه و انرژیبیشتر، رطوبت به طور کامل دفع نگردیده و به این ترتیب بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها به وجود می آید تا جاییکه در نواحی مرطوب کشور برای جلوگیری از ایجاد خزه برروی نمای ساختمان از ایرانیت استفاده میشود که ظاهر نامطلوبی به ساختمان می بخشد. همچنین واحدهای گچی که در آنها از ترکیبات سیلیکونی استفاده شده، وقتی در اطاقهای مرطوب نصب می گردند، آب بسیار کمی به خود جذب می نمایند و لذا رنگ کردن آنها و یا نصب کاغذ دیواری برروی آنها بسیار ساده تر و با سرعت بیشتری امکان پذیر میباشد. درصورتی که در مورد واحدهایی که بدون استفاده از ترکیبات سیلیکونی در اطاقهای مرطوب مورد استفاده قرار می گیرند، به زمان بسیار زیاد (حتی تا بیش از یکسال) برای خشک و آماده شدن این سطوح جهت رنگ آمیزی نیاز می باشد و درصورت اجرای رنگ بر روی این سطوح  مرطوب امکان ایجاد شوره بسیار زیاد بوده، مضاف براین که به بیش از دو پوشش (دو دست) رنگ نیاز می باشد. استفاده از رنگها و گچ هایی که در آنها پرایمرهای سیلیکونی به کار رفته در اروپا روزافزون شده و در حال حاضر این مواد جزو مهمترین وکارآمدترین مواد در صنایع ساختمانی می باشند. 

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

تاريخ : برچسب:, | 2:36 | نویسنده : دانشجویان گروه عمران

قطعات پیش ساخته بتنی دارای وزن متوسط : این قطعات باید دارای شرایط JNW  باشند یعنی همان شرایطی که قطعات تولیدی شرکت A.  Jandris & Sons, Inc. , Gardner, MA و یا جایگزین های قابل قبول، حایز آن هستند.  این قطعات باید با تمامی الزامات این مقاله و استاندارد های مرتبط و تمامی شرایط دیگری که در ادامه ذکر می شود، سازگار باشند.
قطعات میان تهی و قطعات یکپارچه متحمل بار : باید حایز تمامی شرایط قانون ASTM C90-96a از نوع اول، کلاس اول، قسمت قطعات دارای رطوبت کنترل شده، باشند.  
قطعات بادوام : تمامی قطعات باید زمانی که مطابق با شرایط ASTM C-140 آزمایش می شوند، دارای کمینه استحکامی در حدود 1900 PSI  باشند. 

قطعات پیش ساخته بتنی دارای وزن متوسط : باید دارای تراکم وزنی کافی مطابق با ASTM C-33  باشند. 
تمامی قطعات پیش ساخته بتنی دارای وزن متوسط ( معماری ، استاندارد و پشتیبانی ) این پروژه، باید توسط یک تولید کننده ساخته شده باشند. 

شرکت کنندگان در مزایده که قصد دارند از توانایی های تولید کنندگان دیگر نیز استفاده کنند، باید نمونه ها و مشخصات فنی آن ها را به بخش معماری برای ارزیابی، بازبینی و دریافت موافقت نامه کتبی پیش از زمان مزایده، ارسال نمایند. اگر این محصولات مورد تصویب واقع شدند، اجازه نامه ای صادر می شود. 

مواردی را که مناسب هستند انتخاب کنید :

1)      در طراحی، تمامی قطعاتی که بر نما تأثیر گذارند را باید به حساب آورد.  نیازی به حساب آوردن قطعاتی که در نما پنهان هستند، نمی باشد ؛ ولی باید همواره آنها را در نظر داشت

2)      قطعات باید دارای لبه های عمودی مربع شکلی، دارای ابعاد 8.  3 " × 8.  3 " باشند که در مرکز وجهی که در معرض دید است، قرار داشته باشد.

3)      زمانی که در طراحی ها مقاوم سازی در برابر آتش نیز لحاظ شده است، قطعات باید دارای شرایط مطروحه در شیوه معادل سازی ضخامت ارائه شده در کنفرانس صاحبنظران صنعت ساخت و ساز آمریکا، باشند.

4)      عایق سازی ؛ عایق ها باید در هسته قطعات در مکان کارخانه تولید کننده قطعه، نصب شوند ؛ مانند قطعات Korfil  که دارای شکل U  هستند و یا قطعات تک وجه تولیدی شرکت تولید کننده قطعات بتنی عایق در West Brookfield, MA . این عایق ها باید به گونه ای در داخل قطعات نصب شوند که در حمل و نقل، دچار جابجایی نشوند.

5)      این قطعات باید دارای سیستم دافع آب داخلی باشند ( مانند بلوک های خشک ) و توسط تولیدکنندگان معتبر تولید شده باشند.

سلام بازديد کننده عزيز **** اميدوارم لحظات خوبي را در وبلاگ مهندسي عمران سپري کنيد **** جهت بهتر شدن وبلاگ نظرات، پيشنهادات و انتقادات خود را در قمست ارتباط با مدير وبلاگ ثبت نماييد **** لطفاً در قسمت نظر سنجي وبلاگ ما را در جهت بهتر شدن وبلاگ ياري نماييد **** با تشکر **** براي همه شما دوستان عزيز از خداوند منان آرزوي سلامتي و تندرستي را دارم

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

Page Up
بیست تمپ